Hoeveel Geld Kost Een Notaris

Wat zijn de Kosten voor een Notaris?

Hoeveel Geld Kost Een Notaris

Een notaris is een onafhankelijke juridische professional die bevoegd is om officiële documenten op te stellen en te certificeren. Dit omvat onder andere het opstellen van akten, het begeleiden van transacties en het geven van juridisch advies. De tarieven van een notaris worden wettelijk vastgesteld en kunnen variëren afhankelijk van de diensten die nodig zijn.

De kosten voor een notaris bestaan uit verschillende onderdelen, zoals de notariskosten, kantoorkosten en eventuele bijkomende kosten zoals inschrijvingskosten en BTW. De tarieven voor een notaris zijn inclusief alle werkzaamheden die nodig zijn om een akte op te stellen en te laten passeren.

Wat zijn de tarieven voor een notaris?

 • De gemiddelde tarieven voor een notaris variëren tussen de €150 en €200 per uur.
 • Voor standaard diensten, zoals het opstellen van een testament of huwelijkse voorwaarden, gelden vaste tarieven.
 • De tarieven voor een notaris zijn exclusief bijkomende kosten zoals inschrijvingskosten en BTW.
 • De notariskosten worden berekend op basis van het tarief en het aantal uren dat nodig is voor de werkzaamheden.
 • De kantoorkosten zijn een vast bedrag dat in rekening wordt gebracht voor algemene kantoorkosten en administratiekosten.

Welke bijkomende kosten kunnen van toepassing zijn?

Naast de notariskosten en kantoorkosten, kunnen er ook bijkomende kosten in rekening worden gebracht. Dit zijn kosten die de notaris maakt voor bijvoorbeeld het opvragen van documenten bij de gemeente of het Kadaster. Deze kosten worden altijd doorberekend aan de cliënt. Voorbeelden van bijkomende kosten zijn:

 • Inschrijvingskosten bij het Kadaster of het Centraal Testamentenregister.
 • Kosten voor het opvragen van uittreksels of aktes bij de gemeente.
 • BTW, indien van toepassing.

Wat zijn de tarieven voor standaard diensten?

Voor standaard diensten, zoals het opstellen van een testament, gelden vaste tarieven. Deze tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Voorbeelden van standaard diensten en de bijbehorende tarieven zijn:

Dienst Tarief
Opstellen van een testament €300 – €750
Opstellen van huwelijkse voorwaarden €500 – €1.000
Opstellen van een samenlevingscontract €500 – €1.000

Wat is het verschil tussen notariskosten en kantoorkosten?

Notariskosten zijn de kosten die de notaris in rekening brengt voor zijn of haar werkzaamheden. Dit kan variëren afhankelijk van het tarief en het aantal uren dat nodig is voor de dienst. Kantoorkosten zijn een vast bedrag dat in rekening wordt gebracht voor algemene kantoorkosten en administratiekosten. Deze kosten zijn niet afhankelijk van het aantal uren dat de notaris aan een dienst besteedt.

Is het mogelijk om te onderhandelen over de tarieven van een notaris?

Nee, de tarieven van een notaris worden wettelijk vastgesteld en zijn niet onderhandelbaar. Wel kunnen notarissen verschillende tarieven hanteren voor dezelfde diensten, dus het kan lonen om verschillende notarissen te vergelijken voordat u een keuze maakt.

Veelgestelde Vragen

 1. Wat zijn de tarieven voor een notaris?
  De tarieven voor een notaris variëren tussen de €150 en €200 per uur. Voor standaard diensten gelden vaste tarieven.
 2. Zijn er bijkomende kosten voor een notaris?
  Ja, naast de notariskosten en kantoorkosten kunnen er ook bijkomende kosten in rekening worden gebracht voor bijvoorbeeld inschrijvingskosten of BTW.
 3. Hoe worden de tarieven van een notaris berekend?
  De notariskosten worden berekend op basis van het tarief en het aantal uren dat nodig is voor de werkzaamheden. De kantoorkosten zijn een vast bedrag.
 4. Zijn de tarieven van een notaris onderhandelbaar?
  Nee, de tarieven zijn wettelijk vastgesteld en niet onderhandelbaar. Wel kunnen notarissen verschillende tarieven hanteren voor dezelfde diensten.
 5. Hoe kan ik de tarieven van verschillende notarissen vergelijken?
  U kunt de tarieven van verschillende notarissen vergelijken door offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Let hierbij ook op eventuele bijkomende kosten.