Hoeveel Btw Op Notaris

Wat is de BTW op notarisdiensten?

De BTW op notarisdiensten is een belasting die wordt geheven op de diensten van een notaris in Nederland. Deze belasting wordt ook wel omzetbelasting genoemd en is een verplichte heffing die door de overheid wordt opgelegd.

Notarissen zijn beƫdigde ambtenaren die bevoegd zijn om rechtshandelingen te verrichten en deze officieel te bekrachtigen. Dit omvat onder andere het opstellen van aktes, het verzorgen van legalisaties en het uitvoeren van andere notariƫle werkzaamheden. Voor deze diensten brengt de notaris kosten in rekening, waaronder de BTW.

Welk tarief geldt er voor de BTW op notarisdiensten?

De BTW op notarisdiensten valt onder het algemene tarief van 21%. Dit betekent dat voor elke euro die de notaris in rekening brengt, er 21 cent aan BTW wordt toegevoegd. Dit tarief is gelijk aan het tarief dat geldt voor de meeste goederen en diensten in Nederland.

Hoe wordt de BTW op notarisdiensten berekend?

De BTW op notarisdiensten wordt berekend over het totale bedrag dat de notaris in rekening brengt. Dit betekent dat zowel de kosten voor de notariƫle diensten als eventuele bijkomende kosten, zoals leges en kantoorkosten, worden meegenomen in de berekening van de BTW.

Zijn er uitzonderingen op de BTW op notarisdiensten?

Ja, er zijn enkele uitzonderingen op de BTW op notarisdiensten. Zo geldt er bijvoorbeeld een verlaagd tarief van 6% voor bepaalde notariƫle diensten die te maken hebben met onroerend goed, zoals de overdracht van een woning. Daarnaast zijn er ook enkele vrijgestelde diensten, zoals het opmaken van testamenten en huwelijkse voorwaarden.

Kan ik de BTW op notarisdiensten terugvragen?

Nee, als particulier is het niet mogelijk om de BTW op notarisdiensten terug te vragen. Alleen ondernemers kunnen de betaalde BTW verrekenen met de BTW die zij zelf in rekening brengen bij hun klanten. Als particulier betaal je dus altijd het volledige tarief van 21%.

Veelgestelde vragen over de BTW op notarisdiensten

 • Moet ik als particulier BTW betalen over notarisdiensten?
  Ja, als particulier betaal je het volledige tarief van 21% BTW over notarisdiensten.
 • Geldt het verlaagde tarief van 6% ook voor alle notariĆ«le diensten met betrekking tot onroerend goed?
  Nee, het verlaagde tarief geldt alleen voor bepaalde diensten, zoals de overdracht van een woning.
 • Kan ik als ondernemer de BTW op notarisdiensten terugvragen?
  Ja, als ondernemer kun je de betaalde BTW verrekenen met de BTW die je zelf in rekening brengt bij je klanten.
 • Zijn er ook vrijgestelde notariĆ«le diensten?
  Ja, enkele diensten, zoals het opmaken van testamenten en huwelijkse voorwaarden, zijn vrijgesteld van BTW.
 • Wordt de BTW op notarisdiensten apart vermeld op de factuur?
  Ja, de BTW wordt apart vermeld op de factuur van de notaris.
Notariƫle dienst BTW-tarief
Aktes opstellen 21%
Legaliseren van documenten 21%
Overdracht van onroerend goed 6%
Opstellen van testamenten Vrijgesteld

In sommige gevallen kan het tarief voor notarisdiensten afwijken van het algemene tarief van 21%. Het is daarom altijd verstandig om vooraf bij de notaris te informeren naar de kosten en het BTW-tarief dat van toepassing is op jouw specifieke situatie.

Hopelijk heeft dit artikel je meer inzicht gegeven in de BTW op notarisdiensten in Nederland. Voor meer informatie kun je altijd terecht bij een notaris of op de website van de Belastingdienst.