Hoe Lang Duurt Opleiding Notaris

Hoe lang duurt de opleiding tot notaris?

De opleiding tot notaris is een langdurig en intensief traject dat gemiddeld 6 jaar in beslag neemt. Het is een academische opleiding op universitair niveau, waarbij de kandidaat-notaris eerst een bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid moet volgen en vervolgens een driejarige notariƫle beroepsopleiding moet afronden.

Bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid

De eerste stap in de opleiding tot notaris is het behalen van een bachelor- en masterdiploma Rechtsgeleerdheid. Deze opleiding duurt in totaal 4 jaar en wordt aangeboden door verschillende universiteiten in Nederland, zoals de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Notariƫle beroepsopleiding

Na het behalen van de master Rechtsgeleerdheid, kan de kandidaat-notaris zich inschrijven voor de driejarige notariƫle beroepsopleiding. Deze opleiding wordt aangeboden door de Stichting Beroepsopleiding Notariaat (SBN) en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

  • Het theoretische gedeelte bestaat uit verschillende modules waarin alle aspecten van het notariĆ«le vak worden behandeld, zoals familierecht, ondernemingsrecht en registergoederenrecht.
  • Het praktische gedeelte vindt plaats op een notariskantoor, waar de kandidaat-notaris onder begeleiding van een ervaren notaris praktijkervaring opdoet.

Afronding en beƫdiging

Na het succesvol afronden van de notariƫle beroepsopleiding, moet de kandidaat-notaris nog een laatste stap doorlopen voordat hij of zij beƫdigd kan worden tot notaris. Dit is het afleggen van het notarieel examen, dat wordt afgenomen door de Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie (KNB). Na het behalen van dit examen en het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), kan de kandidaat-notaris beƫdigd worden tot notaris.

FAQ

Vraag Antwoord
Wat zijn de kosten van de opleiding tot notaris? De kosten van de opleiding tot notaris variĆ«ren per universiteit en beroepsopleiding, maar kunnen oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.
Kan ik de opleiding tot notaris in deeltijd volgen? Ja, het is mogelijk om de opleiding tot notaris in deeltijd te volgen. Dit kan echter wel de studieduur verlengen.
Is er een numerus fixus voor de opleiding tot notaris? Nee, er is geen numerus fixus voor de opleiding tot notaris. Wel wordt er geselecteerd op basis van de kwaliteit van de kandidaten.
Kan ik na het behalen van mijn master Rechtsgeleerdheid direct beginnen aan de notariƫle beroepsopleiding? Nee, er geldt een wachttijd van 2 jaar tussen het behalen van de master Rechtsgeleerdheid en het starten van de notariƫle beroepsopleiding.
Is er een verschil tussen een notaris en een kandidaat-notaris? Ja, een notaris is beƫdigd en heeft een eigen praktijk, terwijl een kandidaat-notaris nog in opleiding is en onder begeleiding werkt op een notariskantoor.