Hoe Duur Kost Een Notaris

Wat zijn de kosten voor een notaris in Nederland?

Een notaris is een onmisbare professional bij verschillende juridische en financiële zaken in Nederland. Maar wat zijn eigenlijk de kosten voor hun diensten? Hieronder vind je een overzicht van de geschatte prijzen voor verschillende notariële diensten in Nederland.

Kosten voor notariële diensten

  • Opstellen van een testament: gemiddeld €250 – €500
  • Opstellen van een samenlevingscontract: gemiddeld €250 – €500
  • Opstellen van een huwelijkse voorwaarden: gemiddeld €500 – €1000
  • Opstellen van een hypotheekakte: gemiddeld €500 – €1000
  • Opstellen van een oprichtingsakte voor een BV: gemiddeld €500 – €1000
  • Opstellen van een akte van levering bij de aankoop van een huis: gemiddeld €500 – €1000

De exacte kosten voor notariële diensten kunnen verschillen per notaris en per situatie. Het is daarom altijd verstandig om vooraf een prijsopgave te vragen bij meerdere notarissen en deze te vergelijken. Ook is het goed om te weten dat notarissen wettelijk verplicht zijn om hun tarieven openbaar te maken, dus je kunt deze ook altijd opvragen bij de notaris zelf.

Extra kosten

Naast de kosten voor de notariële diensten, kunnen er ook nog extra kosten in rekening worden gebracht. Denk hierbij aan:

  • Inschrijfkosten bij het Kadaster
  • Kosten voor het opvragen van uittreksels bij de gemeente
  • BTW (21%)

Deze extra kosten verschillen per situatie en zijn dus moeilijk te voorspellen. Het is daarom goed om dit vooraf te bespreken met de notaris.

Besparen op notariskosten

Notariskosten kunnen hoog oplopen, maar er zijn manieren om hierop te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een online notaris, die vaak lagere tarieven hanteert. Ook is het mogelijk om te onderhandelen over de prijs met de notaris. Daarnaast kun je ook besparen door zelf bepaalde zaken voor te bereiden, zoals het verzamelen van de benodigde documenten.

FAQ over notariskosten

1. Moet ik altijd naar de notaris voor juridische zaken?

Nee, dit is niet altijd nodig. Voor sommige zaken, zoals het opstellen van een samenlevingscontract, kun je ook gebruik maken van een samenlevingscontract van een online aanbieder. Let wel op dat deze contracten vaak minder op maat gemaakt zijn dan die van een notaris.

2. Kan ik onderhandelen over de prijs bij de notaris?

Ja, dit is mogelijk. Notarissen zijn vrij om hun eigen tarieven te bepalen, dus het is altijd de moeite waard om te proberen te onderhandelen over de prijs.

3. Kan ik besparen op notariskosten door zelf documenten op te stellen?

Ja, dit is mogelijk. Maar het is wel belangrijk dat deze documenten voldoen aan de wettelijke eisen en dat je alle benodigde informatie hebt. Het is daarom altijd verstandig om hierover advies in te winnen bij een notaris.

4. Moet ik altijd BTW betalen over notariskosten?

Ja, over notariskosten wordt altijd 21% BTW gerekend.

5. Kan ik een vergoeding krijgen voor notariskosten?

Soms is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor notariskosten, bijvoorbeeld bij het opstellen van een testament voor iemand met een laag inkomen. Dit kun je navragen bij de notaris.