Hoe Duur Is Een Notaris Gemiddeld

Wat zijn de Gemiddelde Kosten voor een Notaris in Nederland?

De gemiddelde kosten voor een notaris in Nederland kunnen variëren, afhankelijk van de diensten die u nodig heeft en de tarieven van de notaris. Over het algemeen kunt u rekening houden met een bedrag tussen de €150 en €200 per uur voor een notaris.

Voor de meeste notariële diensten in Nederland worden vaste tarieven gehanteerd, die zijn vastgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Deze tarieven zijn inclusief BTW en bijkomende kosten, zoals kantoorkosten en inschrijvingskosten. Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde kosten voor enkele veelvoorkomende notariële diensten in Nederland.

Tarieven voor veelvoorkomende notariële diensten

Notariële Dienst Gemiddelde Kosten
Oprichten van een BV €800 – €1500
Oprichten van een stichting €500 – €1000
Oprichten van een vereniging €500 – €1000
Hypotheekakte €500 – €1000
Samenlevingscontract €300 – €500

Let op: dit zijn gemiddelde kosten en kunnen verschillen per notaris. Het is altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij meerdere notarissen en tarieven te vergelijken.

Veelgestelde vragen over de kosten van een notaris

 • Hoe worden de kosten van een notaris bepaald?
  De kosten van een notaris worden bepaald aan de hand van het uurtarief van de notaris en de tarieven die zijn vastgesteld door de KNB. Daarnaast kunnen notarissen ook kantoorkosten en inschrijvingskosten in rekening brengen.
 • Zijn er mogelijkheden om te besparen op de kosten van een notaris?
  Ja, u kunt besparen op de kosten van een notaris door verschillende offertes op te vragen en tarieven te vergelijken. Ook kunt u ervoor kiezen om bepaalde taken zelf uit te voeren, zoals het opstellen van een samenlevingscontract.
 • Zijn de tarieven van een notaris inclusief BTW?
  Ja, alle tarieven van een notaris zijn inclusief BTW.
 • Moet ik altijd naar een notaris voor notariële diensten?
  Voor sommige notariële diensten, zoals het oprichten van een BV, is het verplicht om naar een notaris te gaan. Voor andere diensten, zoals het opstellen van een samenlevingscontract, is dit niet verplicht maar wel aan te raden.
 • Wat zijn de bijkomende kosten bij een notaris?
  Naast het uurtarief van de notaris kunnen er kantoorkosten en inschrijvingskosten in rekening worden gebracht. Deze kosten zijn voor onder andere het gebruik van kantoorruimte en het inschrijven van aktes in het openbare register.