Donorcontract Notaris Kosten

Wat zijn de kosten voor een Donorcontract bij de Notaris?

Een Donorcontract bij de Notaris is een belangrijk document voor mensen die hun organen willen doneren na hun overlijden. Maar wat zijn de kosten voor het opstellen van zo’n contract? Lees verder om meer te weten te komen over de kosten voor een Donorcontract bij de Notaris in Nederland.

Wat is een Donorcontract?

Een Donorcontract is een officieel document waarin een persoon aangeeft dat hij of zij na overlijden organen wil doneren aan een ander persoon. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het doneren van nieren, lever, hart of longen. Het Donorcontract wordt opgesteld door een Notaris en is een wettelijk bindend document.

Hoeveel kost een Donorcontract bij de Notaris?

De kosten voor een Donorcontract bij de Notaris kunnen variëren, afhankelijk van de Notaris en de complexiteit van het contract. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €150 en €250. Dit is inclusief de kosten voor het opstellen van het contract en de benodigde administratieve handelingen.

Zijn er nog andere kosten verbonden aan een Donorcontract bij de Notaris?

Naast de kosten voor het opstellen van het Donorcontract bij de Notaris, kunnen er nog andere kosten verbonden zijn aan het doneren van organen. Zo moeten er bijvoorbeeld kosten worden betaald voor de medische onderzoeken en de operatie zelf. Deze kosten worden echter niet door de Notaris in rekening gebracht.

Zijn de kosten voor een Donorcontract bij de Notaris aftrekbaar?

Ja, de kosten voor het opstellen van een Donorcontract bij de Notaris zijn aftrekbaar van de belastingen. Dit geldt alleen voor de kosten die gemaakt zijn voor het opstellen van het contract, niet voor eventuele andere kosten die verbonden zijn aan het doneren van organen.

Kan ik een Donorcontract bij de Notaris opstellen zonder testament?

Ja, het is mogelijk om een Donorcontract bij de Notaris op te stellen zonder testament. Het Donorcontract is een apart document en heeft geen invloed op het testament. Het is echter wel aan te raden om ook een testament op te stellen, zodat uw wensen duidelijk zijn vastgelegd.

Veelgestelde vragen over Donorcontract Notaris Kosten

 • 1. Wat is het verschil tussen een Donorcodicil en een Donorcontract bij de Notaris?
  Een Donorcodicil is een document waarin iemand aangeeft welke organen hij of zij wil doneren na overlijden. Dit document is niet bindend en kan op elk moment worden ingetrokken. Een Donorcontract bij de Notaris is een wettelijk bindend document en heeft meer juridische waarde.
 • 2. Kan ik mijn Donorcontract bij de Notaris op elk moment aanpassen?
  Ja, het is mogelijk om uw Donorcontract bij de Notaris op elk moment aan te passen. U kunt hiervoor contact opnemen met de Notaris die het contract heeft opgesteld.
 • 3. Moet ik mijn Donorcontract bij de Notaris registreren?
  Nee, het is niet verplicht om uw Donorcontract bij de Notaris te registreren. Het is wel aan te raden om uw naasten op de hoogte te brengen van uw wensen en het contract te bewaren op een veilige plek.
 • 4. Kan ik mijn Donorcontract bij de Notaris opstellen als ik geen Nederlands staatsburger ben?
  Ja, het is mogelijk om een Donorcontract bij de Notaris op te stellen als u geen Nederlands staatsburger bent. Wel moet u op dat moment in Nederland wonen en een geldige verblijfsvergunning hebben.
 • 5. Kan ik een Donorcontract bij de Notaris opstellen voor specifieke organen?
  Ja, het is mogelijk om in uw Donorcontract bij de Notaris aan te geven welke specifieke organen u wilt doneren. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als u bepaalde organen niet wilt doneren vanwege uw geloofsovertuiging.

Besluit

Een Donorcontract bij de Notaris is een belangrijk document voor mensen die hun organen willen doneren na hun overlijden. De kosten voor het opstellen van zo’n contract liggen tussen de €150 en €250. Het is aan te raden om goed geïnformeerd te zijn over de kosten en de mogelijkheden voordat u een Donorcontract laat opstellen.