Akte van Huwelijkse Voorwaarden Laten Opstellen

Notarieel advies voor Akte van Huwelijkse Voorwaarden

Wilt u uw huwelijkse voorwaarden laten opstellen door een notaris in Nederland? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn experts op het gebied van notariële dienstverlening en kunnen u adviseren en begeleiden bij het opstellen van uw Akte van Huwelijkse Voorwaarden. Hieronder vindt u meer informatie over onze diensten en de geschatte prijzen.

Wat is een Akte van Huwelijkse Voorwaarden?

Een Akte van Huwelijkse Voorwaarden is een notariële akte waarin de afspraken tussen echtgenoten over hun vermogen tijdens het huwelijk worden vastgelegd. Deze afspraken kunnen verschillen van de standaard wettelijke gemeenschap van goederen, bijvoorbeeld door het uitsluiten of beperken van de gemeenschap of het opstellen van een periodiek verrekenbeding. Het opstellen van een Akte van Huwelijkse Voorwaarden is vooral van belang voor ondernemers, vermogende personen en mensen die hun vermogen willen beschermen.

Wat zijn de kosten voor het opstellen van een Akte van Huwelijkse Voorwaarden?

De kosten voor het opstellen van een Akte van Huwelijkse Voorwaarden variëren per notariskantoor en zijn afhankelijk van uw specifieke situatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €1000. Deze kosten zijn inclusief adviesgesprekken, het opstellen van de akte en de inschrijving bij het Centraal Testamentenregister.

Wat zijn de voordelen van het opstellen van een Akte van Huwelijkse Voorwaarden?

  • U kunt zelf bepalen welke afspraken u maakt over uw vermogen tijdens het huwelijk.
  • U kunt uw vermogen beschermen tegen eventuele schuldeisers van uw partner.
  • U kunt erfbelasting besparen bij overlijden van een van de echtgenoten.
  • U kunt voorkomen dat uw vermogen in een gemeenschap van goederen valt bij een eventuele echtscheiding.

Wat is de rol van de notaris bij het opstellen van een Akte van Huwelijkse Voorwaarden?

De notaris heeft een belangrijke rol bij het opstellen van een Akte van Huwelijkse Voorwaarden. Hij of zij zal u adviseren over de mogelijkheden en consequenties van bepaalde afspraken en zal ervoor zorgen dat de akte voldoet aan alle wettelijke eisen. Daarnaast zal de notaris de akte inschrijven bij het Centraal Testamentenregister, zodat deze altijd terug te vinden is.

Wat gebeurt er als ik geen Akte van Huwelijkse Voorwaarden laat opstellen?

Als u geen Akte van Huwelijkse Voorwaarden laat opstellen, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al uw bezittingen en schulden bij een eventuele echtscheiding fifty-fifty verdeeld worden. Ook als u een onderneming heeft, kan deze in de gemeenschap vallen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het verstandig om altijd goed na te denken over het opstellen van huwelijkse voorwaarden.

Veelgestelde vragen over Akte van Huwelijkse Voorwaarden

1. Moet ik altijd een Akte van Huwelijkse Voorwaarden laten opstellen?

Nee, dit is niet verplicht. Als u geen specifieke wensen heeft en tevreden bent met de wettelijke gemeenschap van goederen, is het niet nodig om een Akte van Huwelijkse Voorwaarden op te stellen.

2. Kan ik mijn Akte van Huwelijkse Voorwaarden later nog wijzigen?

Ja, dit is mogelijk. U kunt uw Akte van Huwelijkse Voorwaarden altijd wijzigen of aanvullen met een aanvullende akte. Hiervoor heeft u wel weer de hulp van een notaris nodig.

3. Wat gebeurt er met de Akte van Huwelijkse Voorwaarden als ik kom te overlijden?

De Akte van Huwelijkse Voorwaarden blijft gewoon van kracht na uw overlijden. Uw erfgenamen moeten dan wel rekening houden met de afspraken die in de akte zijn vastgelegd.

4. Moet ik mijn Akte van Huwelijkse Voorwaarden laten registreren bij de Belastingdienst?

Nee, dit is niet nodig. De notaris zal de akte inschrijven bij het Centraal Testamentenregister, wat voldoende is.

5. Kan ik een Akte van Huwelijkse Voorwaarden ook online laten opstellen?

Nee, dit is niet mogelijk. Het opstellen van een Akte van Huwelijkse Voorwaarden is een notariële dienst die persoonlijk en op maat moet worden uitgevoerd door een notaris.