Akte Opstellen Notaris Kosten

Wat zijn de kosten voor het opstellen van een akte door een notaris?

De kosten voor het opstellen van een akte door een notaris kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de akte en het uurtarief van de notaris. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €150 en €500.

Een notaris is een juridisch expert die bevoegd is om officiële documenten, ook wel aktes genoemd, op te stellen en te ondertekenen. Deze aktes hebben vaak betrekking op belangrijke gebeurtenissen in het leven, zoals het kopen van een huis, het starten van een bedrijf of het opstellen van een testament. Het is belangrijk om te weten wat de kosten zijn voor het opstellen van een akte door een notaris, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Factoren die de kosten beïnvloeden

 • Complexiteit van de akte: hoe ingewikkelder de akte, hoe meer tijd en expertise er nodig is van de notaris. Dit kan leiden tot hogere kosten.
 • Uurtarief van de notaris: het uurtarief van een notaris kan variëren, afhankelijk van de ervaring en reputatie van de notaris. Hoe hoger het uurtarief, hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Soort akte: de kosten kunnen ook verschillen per soort akte. Zo zal het opstellen van een testament meer kosten dan bijvoorbeeld een samenlevingscontract.

Overzicht van de gemiddelde kosten

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor het opstellen van verschillende soorten aktes door een notaris:

Soort akte Gemiddelde kosten
Samenlevingscontract €200 – €400
Hypotheekakte €500 – €800
Oprichtingsakte BV €500 – €1000
Testament €300 – €600
Schenkingsakte €150 – €300

FAQ

 • Wat is een notaris?
  Een notaris is een juridisch expert die bevoegd is om officiële documenten, ook wel aktes genoemd, op te stellen en te ondertekenen.
 • Waarom zijn de kosten voor het opstellen van een akte door een notaris zo hoog?
  De kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de akte en het uurtarief van de notaris, die beide kunnen variëren.
 • Kan ik onderhandelen over de kosten met de notaris?
  Ja, je kunt altijd proberen te onderhandelen over de kosten met de notaris. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat de notaris gebonden is aan bepaalde tarieven en richtlijnen.
 • Kan ik een akte ook zelf opstellen?
  Nee, het opstellen van een akte is een juridisch proces dat specifieke kennis en expertise vereist. Het is daarom verstandig om dit over te laten aan een notaris.
 • Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?
  Ja, naast de kosten voor het opstellen van de akte kunnen er ook nog bijkomende kosten zijn, zoals inschrijvingskosten bij het Kadaster of legeskosten bij de gemeente.