Akte Notaris Kosten

Wat zijn de kosten voor een notarisakte?

De kosten voor een notarisakte kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type akte, de complexiteit van de zaak en het tarief van de notaris. Gemiddeld liggen de kosten voor een notarisakte tussen de €200 en €1000.

Een notarisakte is een officieel document dat opgesteld wordt door een notaris. Dit document heeft een juridische waarde en wordt gebruikt om bepaalde afspraken of overeenkomsten vast te leggen. Voor veel zaken is het verplicht om een notarisakte op te laten stellen, zoals bij de aankoop of verkoop van een huis, het opstellen van een testament of huwelijkse voorwaarden.

Factoren die de kosten beïnvloeden

 • Type akte: De kosten voor een notarisakte kunnen verschillen per type akte. Zo zal een akte van levering voor de aankoop van een huis duurder zijn dan een akte van verdeling bij een scheiding.
 • Complexiteit: Hoe complexer de zaak, hoe meer tijd en moeite de notaris moet investeren. Dit kan resulteren in hogere kosten.
 • Tarief van de notaris: Iedere notaris hanteert zijn eigen tarief. Het is daarom verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Overzicht van de kosten per type akte

Type akte Gemiddelde kosten
Akte van levering €600 – €1000
Akte van hypotheek €400 – €800
Akte van verdeling €400 – €800
Akte van testament €300 – €600
Akte van huwelijkse voorwaarden €300 – €600

Veelgestelde vragen over Akte Notaris Kosten

 • 1. Moet ik altijd een notarisakte op laten stellen?
  Nee, niet voor alle zaken is het verplicht om een notarisakte op te laten stellen. Het hangt af van het type akte en de situatie. Informeer bij de notaris of het in jouw geval noodzakelijk is.
 • 2. Kan ik onderhandelen over de kosten voor een notarisakte?
  Ja, je kunt altijd proberen te onderhandelen over de kosten. Het tarief van de notaris is niet wettelijk vastgesteld en kan dus verschillen per notaris.
 • 3. Moet ik de kosten voor een notarisakte in één keer betalen?
  Nee, vaak is het mogelijk om de kosten in termijnen te betalen. Bespreek dit van tevoren met de notaris.
 • 4. Kan ik een offerte aanvragen voor een notarisakte?
  Ja, je kunt altijd een offerte aanvragen bij een notaris voordat je besluit om een akte op te laten stellen.
 • 5. Zijn er nog andere kosten verbonden aan een notarisakte?
  Ja, naast de kosten voor de notarisakte kunnen er ook bijkomende kosten zijn, zoals inschrijfkosten bij het Kadaster of leges bij de gemeente. Vraag hiernaar bij de notaris.